C P P O

Učitavanje

Centar za prirodno planiranje obitelji Zagreb

ovlaštena stručna organizacija za Billingsovu ovulacijsku metodu® u Hrvatskoj
pridružena svjetskoj organizaciji WOOMB International

Billingsova ovulacijska metoda® (BOM) je vrlo jednostavna, primjenjiva u svim okolnostima i prihvatljiva svim ženama i parovima bez obzira na njihovo društveno okužje, stupanj obrazovanja, vjeru, način života i sl.

Učenje praćenja vlastitih ciklusa kod žene, prepoznavanja plodnih i neplodnih razdoblja i primjene pravila metode važni su dio poznavanja sebe i svoje plodnosti, predstavljaju način planiranja trudnoće (bilo postizanja bilo odgađanja) i značajna su pomoć u slučaju ginekoloških poremećaja i neplodnosti.

Učenje metode

Samostalno učenje

Najbolji put upoznavanja vlastitog ciklusa i metode je samostalno učenje, u kombinaciji s podukom tj. uz pomoć ovlaštene podučavateljice radi postizanja sigurnosti u primjeni. Najčešće je dovoljno nekoliko mjeseci da bi žena ili djevojka upoznala svoj ciklus.

Temelj samostalnog učenja metode je svakodnevno praćenje i bilježenje znakova plodnosti u tablicu, uz proučavanje literature radi razumijevanja i tumačenja onoga što žena primjećuje. S vremenom se stječe iskustvo i osjećaj sigurnosti.

Za početak učenja ovdje je tekst s objašnjenjem događaja u menstruacijskom ciklusu i prazna tablica za bilježenje:

Članak o ciklusu    Tablica

Pogledajte i ostalu literaturu i mogućnost narudžbe tiskanih materijala:

Opširnije o literaturi

Pojedinačna poduka

Pojedinačno savjetovanje je, pored samostalnog učenja, vrlo važno za postizanje sigurnosti u poznavanju ciklusa, te ga svakako preporučujemo.

Poduka se odvija u vidu susreta (uživo ili on-line) s ovlaštenom podučavateljicom. Podučavateljica će pregledati tablicu žene i dati daljnje upute za praćenje, te pomoći paru steći sigurnost i samostalnost u primjeni metode. Susreti se odvijaju svakih nekoliko tjedana, a po potrebi i češće, kroz nekoliko mjeseci, a po potrebi i duže. Vrijeme, mjesto i način poduke organizira se prema dogovoru podučavateljice i zainteresiranog para.

Podučavateljice su stručno osposobljene i službeno ovlaštene za podučavanje Billingsove ovulacijske metode® od Centra za prirodno planiranje obitelji odnosno međunarodne organizacije WOOMB International. Obvezuje ih povjerljivost u čuvanju osobnih podataka i tablica, a za njihovo eventualno korištenje potrebno je odobrenje para.

Parovi i žene zainteresirane za poduku mogu se javiti na e-mail info@ppo.hr, te će ih Centar za prirodno planiranje obitelji uputiti i povezati s najbližom podučavateljicom u Hrvatskoj.

Opširnije o podučavateljima

Tečajevi za korisnike metode

Jednodnevna edukacija o plodnosti i BOM za supružnike, zaručnike, djevojke i mladiće organizira se dva puta godišnje (u proljeće i jesen) u suradnji Centra za prirodno planiranje obitelji i Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu. Od 2015.-2020. godine završilo ju je više od 700 polaznika.

Za primanje obavijesti o novim terminima javite se na info@ppo.hr.

Predavanja „Žena zna“ o prirodnom planiranju obitelji i duhovnosti bračnih odnosa je od 2017. godine u suradnji sa Studentskim pastoralom Zagreb i don Damirom Stojićem pohađalo je u dva ciklusa po oko 130 studenata, zaručničkih i bračnih parova (treći je započet 2020.)

Za primanje obavijesti o novim terminima javite se na zena-zna@ppo.hr.

Opširnije o tečajevima

Zdravlje i neplodnost

Billingsova ovulacijska metoda® se od samog početka (od 50-tih godina prošlog stoljeća) uspješno primjenjuje u dijagnostici i liječenju ginekoloških poremećaja i neplodnosti. Praćenjem znakova svoje plodnosti i neplodnosti žene postaju najbolji poznavatelji svoga tijela, te mogu samostalno ili uz pomoć podučavatelja uočiti svaku neobičnu promjenu i na vrijeme upozoriti svog liječnika na mogući zdravstveni problem. Pravovremeni početak liječenja u mnogim slučajevima može spasiti zdravlje, plodnost, pa čak i život žene.

Unatoč sve većim medicinskim i tehnološkim mogućnostima, još uvijek mnogi parovi ne uspijevaju postići željenu trudnoću, pa čak niti otkriti uzrok svoje neplodnosti. To niti ne iznenađuje uzmemo li u obzir da je plodnost rezultat cijelog niza složenih i vrlo osjetljivih mehanizama čije poremećaje je ponekad zaista vrlo teško otkriti i liječiti.

Vrijednost Billingsove ovulacijske metode je upravo u mogućnosti otkrivanja suptilnih promjena u znakovima plodnosti koje mogu ukazati na mogući uzrok neplodnosti. Sama žena glavni je „istraživač“ uzroka svoje neplodnosti, ona uz pomoć podučavatelja uočava nepravilnosti te ih prikazuje liječniku. Liječnik tada poduzima potrebne korake kako bi se točno utvrdio uzrok neplodnosti i predlaže terapiju.

U slučaju subfertilnih parova (parova sa smanjenom plodnošću) ponekad je dovoljno samo naučiti prepoznati razdoblje najveće plodnosti (koje je u tim slučajevima često ograničeno na vrlo kratko razdoblje) i trudnoća se može postići bez ikakvog daljnjeg liječenja.

Rezultati australske Studije o Billingsovoj ovulacijskoj metodi i postizanju trudnoće pokazuju da je 65% subfertilnih parova (koji su prije dolaska podučavatelju barem 12 mjeseci pokušavali zanijeti) postiglo trudnoću unutar prosječno 4,7 mjeseci od početka učenja metode. Od 20 parova kod kojih IVF postupak asistirane inseminacije nije bio uspješan, 7 ih je zanijelo uz pomoć Billingsove ovulacijske metode. Postotak postizanja trudnoće pomoću Billingsove ovulacijske metode penje se na 78% ako se u statistiku uključe parovi koji su čekali manje od 12 mjeseci da zatrudne, među kojima su bili i oni parovi koje je trebalo samo podučiti o najplodnijem razdoblju ciklusa.

Billingsova ovulacijska metoda®

 • najjednostavnija je suvremena prirodna metoda planiranja obitelji
 • služi i za postizanje i za odgađanje (izbjegavanje) trudnoće
 • temelji se na prepoznavanju razdoblja plodnosti i neplodnosti u ženskom ciklusu, praćenjem znakova povezanih s ovulacijom
 • primjenjiva je u svim razdobljima i okolnostima reproduktivnog života žene: redoviti i neredoviti ciklusi, dojenje, približavanje menopauzi, stres, prestanak uzimanja pilule...
 • to je znanje kojim bi trebala raspolagati svaka žena!
 • učinkovita je, praktična, besplatna i nema štetnih posljedica za zdravlje
 • omogućuje djevojci ili ženi bolje poznavanje svog tijela i razumijevanje fizioloških događaja tijekom ciklusa te s njima povezanih osjećaja i raspoloženja
 • pruža joj znanje i svijest o vlastitoj plodnosti, a time i osjećaj vlastite vrijednosti i samopoštovanja
 • za razliku od kontracepcije, ne narušava prirodni sklad plodnosti već ga uvažava
 • potiče suradnju i zajedničku odgovornost muža i žene te tako produbljuje odnos ljubavi i poštovanja supružnika
 • otvorena je novom životu (rađanju djece)
 • otkrili su je liječnici John i Evelyn Billings 50-tih godina 20. stoljeća te su je od tada istraživali i potvrdili znanstvenici širom svijeta
 • predstavlja znanstveni temelj ostalih prirodnih metoda planiranja obitelji
 • prema WHO djelotvornost u izbjegavanju trudnoće je 97% (prema novijim istraživanjima čak 99,5%)
 • značajna je u dijagnosticiranju i liječenju ginekoloških poremećaja i neplodnosti te je mnogim parovima pomogla da dođu do željene trudnoće, a mnogim ženama vratila zdravlje.